Kwestie upałów i klimatyzacji

w wysokich temperaturach. Dlatego w szpitalach bardzo często montowana jest klimatyzacja nie tylko w gabinetach lekarskich, ale też na salach chorych. Koszty użytkowania takiej klimatyzacji uzależnione są od tego, jak gorące lato

Kwestie upałów i klimatyzacji klimatyzacja przemysłowa

Koszty użytkowania szpitalnej klimatyzacji

Pacjenci różnych szpitali nie powinni być przegrzewani w okresie letnim. Trzeba przyznać, że osoby chore bardzo źle znoszą przebywanie w wysokich temperaturach. Dlatego w szpitalach bardzo często montowana jest klimatyzacja nie tylko w gabinetach lekarskich, ale też na salach chorych. Koszty użytkowania takiej klimatyzacji uzależnione są od tego, jak gorące lato występuje w jakimś roku oraz od tego, jakie zapotrzebowanie temperaturowe przedstawiają konkretni pacjenci. Również koszty samego montażu szpitalnej klimatyzacji mogą być bardzo różne, jednak obecnie najczęściej można otrzymywać dotacje na montaż takiej klimatyzacji. Jej odpowiednie ustawienie pozwoli na zapewnienie prawdziwego komfortu i bezpieczeństwa pacjentom.


Najważniejszym obszarem zastosowań chłodnictwa jest utrwalanie, przechowywanie i transport łatwo psujących się artykułów spożywczych. Przeciwieństwie do innych metod utrwalania technika chłodnicza pozwala zachować produkty w pierwotnym stanie świeżości, bez zmiany smaku, koloru, czy zawartości witamin. Wadą jest wysoki koszt eksploatacji i utrzymania łańcucha chłodniczego oraz wysoki koszt czynników chłodniczych. Obniżenie temperatury produktów spowalnia tempo przemian fizycznych, biochemicznych i mikrobiologicznych. Aktywność endogennych enzymów zmniejsza się, wzrost większości bakterii i pleśni zostaje zahamowany. Następuje zmniejszone parowanie i mniejszy ubytek masy produktu. Spowalniają się procesy utleniania tłuszczów.
Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Chłodnictwo


Jednak technika chłodnicza zaczęła rozwijać się

Chłodnictwo ? dział techniki zajmujący się odprowadzaniem ciepła ze środowiska chłodzonego w celu uzyskania i utrzymania temperatur niższych od temperatury otoczenia. Ma największe zastosowanie w utrwalaniu żywności.

Odkrycie mikroorganizmów (pleśni, bakterii), a następnie wpływu temperatury na prędkość ich namnażania spowodowało wzrost zainteresowania chłodzeniem, jako sposobem konserwowania żywności. Jednak technika chłodnicza zaczęła rozwijać się gwałtownie dopiero w XIX wieku w trakcie rewolucji przemysłowej. Obecnie efekt chłodzenia uzyskujemy dzięki specjalnie budowanym urządzeniom chłodniczym.
Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Chłodnictwo



© 2019 http://gontbitumiczny.com.pl/